Sonja Savić: djevojka iz grada

Izložbe

sonja 

11 - 20. 7. 2019.

KUSTOS Predrag Živković

ORGANIZACIJA Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak

Prvi autorski film glumica Sonja Savić realizirala je 1996. godine. Do tada je ostvarila preko 40 filmskih i televizijskih uloga. Najznačajniji redatelji na ovim prostorima (Srđan Karanović, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Svetislav Bata Prelić, Miloš Radivojević, Zdravko Šotra, Goran Marković…) u svojim antologijskim ostvarenjima glavne uloge povjeravali su upravo Sonji Savić. Zahvaljujući velikom talentu i nevjerojatnoj moći transformacije, ostvarila je uloge koje su joj donijele široku popularnost i koje su se pamtile kroz nekoliko generacija. Zbog te činjenice, ali i kultnog statusa u umjetničkim krugovima stečenog u mnogobrojnim nezavisnim projektima, i publika i kritika od Sonje su uvijek očekivali najviše i najbolje. Ipak, osjećajući da je medij klasičnog filma sputava i da ono što želi izraziti svojom umjetnošću daleko nadilazi konvencije filmske mainstream produkcije, sve više se okreće samostalnim autorskim projektima u kazalištu, glazbi i posebno videu kao tada još uvijek novom mediju. Kritički odnos prema establišmentu sve više ju je gurao na marginu službenih kulturnih dešavanja.

Radeći do samog kraja svog prekratkog života, ostavila je nedovršene radove koji će biti obrađeni i kompletirani uz pomoć njenih bliskih suradnika i stručno vođenje Umetničke galerije Nadežda Petrović iz Čačka kao baštinika njene umjetničke ostavštine.

Njenih pet radova, koje će pulska publika moći pogledati u okviru multimedijalne izložbe Sonja Savić: djevojka iz grada u SKUC-u tijekom 66. PFF-a u srpnju 2019. godine, po svojoj važnosti i umjetničkoj vrijednosti mogu se svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video-stvaralaštva na prostoru bivše države.

predsjednica hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu pulaplus HTZpokrovitelji tzistraPOKROVITELJ