Cinemaniac  > misliti film 2019

Izložbe

cinemaniac

Cinemaniac > misliti film predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Festivalu igranog filma u Puli.

(Goran Trbuljak: WOW, WOW i ready-made– samostalna izložba; Misliti film > misliti kino – skupna izložba)

14. 07. - 1. 08. 2019.

MMC Luka

KUSTOSICA Branka Benčić

ORGANIZACIJA UO Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost

Osamnaesto izdanje izložbe Cinemaniac >Misliti film, strukturirano je u dva dijela, kao dvije izložbe, uz popratni program projekcija i razgovora. To je samostalna izložba Gorana Trbuljaka, svestranog umjetnika, vizualnog umjetnika, pionira konceptualne umjetnosti, filmskog snimatelja i autora animiranih filmova. Na izložbi u Puli Trbuljak se predstavlja posljednjim ciklusom fotografskih radova iz serije Skice za skulpturu, svojevrsnim mrtvim prirodama s aranžiranim ready-made objektima kao atributima njegove dvije profesije. O konceptu u pozadini realizacije navedenih radova tvrdi: „Godard je rekao da je film istina 24 puta u sekundi, Haneke da je to laž 24 puta u sekundi, dok je film za mene 24 snimljena ready-madea u sekundi“.

Drugi dio projekta mala je skupna izložba Misliti film … misliti kino, koja okuplja nekoliko umjetničkih pozicija koje na različite načine progovaraju o prostorima kina kroz radove koji prelamaju različita značenja - kino kao društveni prostor, kao mjesto sjećanja i nostalgije, mjesto čarolije projekcije, specifične arhitekture, kao fizički i simbolički prostor koji prati i kroz kojeg se reflektiraju društvene i tehnološke transformacije. Izlažu: Mladen Stilinović, Chai Siris, Silvestar Kolbas, Lara Ušić i dr.

U sklopu dodatnog programa u ponedjeljak, 15. srpnja u 19:00 sati, predstavit će se knjiga Film and Art After Cinema Larsa Henrika Gassa, direktora Međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhausenu (izd. MAMA Zagreb, 2019). Nakon razgovora u 20:00 sati slijedi program projekcija recentnih kratkih filmova iz selekcije Festivala u Oberhausenu (International Short Film Festival Oberhausen). U isto vrijeme, u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost, može se pogledati izložba Tomislav Gotovac: Film svim sredstvima.

predsjednica hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu pulaplus HTZpokrovitelji tzistraPOKROVITELJ