logo 67

         powered by
t com

logo 67


konf vergarola

Ovogodišnja Pula donosi sjajan program dokumentarnih filmova među kojima i Mine na plaži – Vergarola, Arsena Oremovića.

Riječ je o djelu druge sezone serijala Nesreća i bavi se eksplozijom mina na plaži Vergarola u Puli 1946. godine. „U tom serijalu bavim se velikim nesrećama i trudim se naći zanimljive tragove, sudionike ili svjedoke nesreće, a o ovom slučaju u kojem je bilo minimalno 60 žrtava, nisam znao ništa iako već 30 godina dolazim u Pulu“, rekao je Oremović na konferenciji za medije. Mnogi, dodao je, nisu o tom tragičnom događaju ni htjeli razgovarati, pa je ta priča ostala zaglavljena među starijima koji je se sjećaju i novijim generacijama koje to ne zanima. „Ta je eksplozija svojevrstan misterij, nikad se nije doznala prava istina o tom događaju“, napomenuo je i dodao da se serijal snima na osnovu sudskih dokumenata.

Film je pun izvornih fotografija, a osim dokumentarnog ima i igrane dijelove. Direktor fotografije Kristijan Burlović rekao je da su mu prave fotografije pomogle te da je kao Puljanin pomoću njih lako prepoznao lokacije u gradu te da su neke i danas gotovo nepromijenjene. „Sugovornike smo snimali na različitim lokacijama kako bi dobili na dinamici“, izjavio je.

Glazbu potpisuje Toni Starešinić te je za nju rekao da ima električni stil s akustičnim prizvukom. „Glazba je dramatična s obzirom na to da je trebalo dočarati eksploziju mina, a imamo i saksofon koji je dočarao tu jednu emotivnu notu“, izjavio je napomenuvši da mu je bilo teško emotivno se distancirati od teme.

Anton Percan jedan je od sugovornika na filmu te je ispričao kako je taj događaj i danas tabu tema. „On je još rana na tkivu grada koja peče, a nekad i krvari“, izjavio je. Mnogi su sugovornici odustali od snimanja što, smatra Percan, govori o mentalitetu Puljana. „Tim je događajem Pula izgubila dio duše. Dio duše je izgubljen s onima koji su otišli, a dio duše je izgubljen s onima koji su u Puli ostali i više nisu govorili o tome“, dodao je.

Vergarola je treća epizoda od njih šest u serijalu druge sezone Nesreća i najesen će se prikazati na HRT-u te, kako dodaje Oremović, ima potencijal i za talijansko tržište.

predsjednik hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu