logo 67

         powered by
t com

logo 67


konf tereza37

Nakon ljetne pretpremijerne turneje, film Tereza37 u Puli će biti prikazan večeras u sklopu natjecateljskog programa u Areni.

Redatelj Danilo Šerbedžija na konferenciji za novinare ispričao je da mu se svidio scenarij koji je drugačiji od svega što je dosad radio. Na pitanje kako mu je bilo raditi film prema scenariju koji nije njegov, odgovara da mu je to bilo lako jer je scenarij vrlo dobar. Šerbedžija smatra da je tema filma izuzetno bitna, jer govori o položaju žena u patrijarhalnom društvu.

Lana Barić, koja je ovaj scenarij pisala 15 godina, smatra kako će se ljudi identificirati s pričom jer je istinita. „Riječ je o osobnoj priči koja je moja, ali ne u svim segmentima. Ona se doista dogodila, mnogo toga sam i sama doživjela ili čula, vidjela kod drugih žena u Dalmaciji“,  rekla je naglasivši kako je to priča o usamljenosti žena u Dalmaciji.

Kaže kako su Split i Dalmacija izrazito „muški“ i da žene ondje nose neku tugu, koju i ona sama nosi. Ondje se, ističe, smatra da je odgovornost žene reproduktivna, što je neprihvatljivo, te da je u Dalmaciji glavni problem komunikacija, odnosno njezin izostanak.

Glumiti prema vlastitom scenariju nije joj bilo teško: „Jako volim ovu ulogu i bilo mi ju je lako igrati pošto smo radili u vrlo obiteljskoj atmosferi, jer se svi međusobno vrlo dobro poznajemo“, rekla je Barić.

Terezinu sestru Renatu tumači Ivana Roščić kojoj je Lana ponudila ovu ulogu prije deset godina. „Kako to obično biva, srele smo se jednom prigodom na nekom šanku i razgovarale o tome. Ovakvu priču još nisam pročitala i jako mi se svidjela“, ispričala je Roščić. Kazala je kako lik Renate nema nikakvih dodirnih točaka s njom osobno i da je upravo zato uživala raditi na njemu i stvarati s Lanom i Danilom. „I ja sam odrasla u Splitu i viđala takve koke, kako ih mi zovemo, razumjela sam ih i bilo mi je vrlo zanimljivo i izazovno ući u glavu tih žena“, dodala je.

I Goran Marković koji ima sporednu ulogu na filmu je Splićanin, a ulogu njegova lika Lana je pisala imajući upravo njega na umu.

Nikša Butijer ima malu ulogu u važnoj sceni večere i zadovoljan je njome.

Film se već prikazao u gradovima na moru i nekim otocima te je pozvan na važne međunarodne festivale. „Ako festivali zažive to će biti super jer online prikazivanje filmova para srce. Film traži publiku, druženja, razgovore, slavlje ovog divnog posla koji radimo“, zaključio je Šerbedžija.

predsjednik hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu