logo 67

         powered by
t com

logo 67


Filmska ekipa drugog filma nacionalnog programa ovogodišnjeg Festivala, filma Dom, predstavila se danas novinarima govoreći o tom emocionalno vrlo jakom filmu.

Redatelj Dario Pleić rekao je da je riječ o svjetskoj premijeri filma koji govori o socijalnoj priči hrvatskog miljea. „Svima znana priča o deložaciji, tema je mog filma. Znam puno takvih situacija, neke čak u mojoj bližoj okolini stoga sam odlučio o tome radit film“, rekao je Pleić.

Glavu žensku ulogu na filmu ima Judita Franković koja je, kao i ostali glumci, bila redateljev prvi izbor. „Nismo od početka rada na filmu imali financijsku potporu te je trebalo puno entuzijazma za rad. Judita igra jaku, idealističnu ženu, spremnu da se bori za svoja uvjerenja“, rekao je dodavši kako film osim deložacije govori i o ljubavnom odnosu u kojem par ponovo pronađe sebe. Judita je ispričala kako je rad na filmu za nju bio težak ali prekrasan izazov, posebno jer je riječ o beskompromisnoj osobi. „Bio mi je izazov igrat ženu koja se bori za nešto svoje kao ranjena životinja i koja bez zadrške priča svoju istinu“, kazala je. Mislav Čavajda igra njenog supruga koji za razliku od nje deložaciju smatra nepravdom koju se ne može izbjeći. „Dvoje je to ljudi koje se nađu na suprotnim stranama razmišljanja o životu. No, trebali su dotaknuti dno kako bi se opet oslobodili i podsjetili zašto su se zaljubili“, ispričao je. Oduševljen je entuzijazmom kojim je ekipa radila na filmu. Filip Vidović u filmu je imao pet scena iz predstave Soba broj 7. „Nisam još vidio film i jedva čekam večeras da vidim kako je sve ispalo“, rekao je. Katarina Baban igra zlu službenicu, ženu koja „samo obavlja svoj posao“. „Iako ona za sebe misli da je fina, dolazi do velikog sukoba između nje i stanara“, izjavila je. Sara Moser imala je malu ulogu no na njoj su puno radili. „Kao glumica koja je tek izašla s Osječke akademije, izuzetno sam zahvalna na ovoj prilici“, rekla je. Igor Zelić radio je fotografiju. „Ideje i odluke išle su od Daria. Koristili smo duge kadrove, htjeli smo se vizualno odmaknut i biti objektivni“, rekao je. „Stil snimanja bio je takav da do izražaja dođu emocije“, nadovezao se Pleić. Originalnu glazbu radili su Alen i Nenad Sinkauz. Alen je izjavio da mu glazbeno leži mračna, tjeskobna glazba koju su i trebali za ovaj film a koja ide uz duge, prijeteće kadrove. Film je već prepoznat i vani te nakon Pule ide na filmski festival na Siciliju.

Drugog dana Festivala predstavila se i ekipa dviju izuzetno uspješnih TV serija, Novine i Crno - bijeli svijet.

Dramska serija Novine postigla je svjetsku popularnost zahvaljujući Netflixu koji ju je kupio. „Serija je sada dostupna u 190 zemalja, a pohvale za nju stižu nam svakodnevno, posebno iz Meksika, Argentine, Brazila…“, rekao je na konferenciji za medije producent, Miodrag Sila. Ispričao je kako se druga sezona serije čija se prva epizoda prikazuje u Puli, snimala u Rijeci i djelom u Zagrebu, a priča se „vrti“ oko izbora predsjednika tj. predsjednice. „I dalje se bavimo medijima, korupcijom i pravosuđem. Priču smo stavili u 11 epizoda da bude što atraktivnija“. Predsjednicu igra Nives Ivanković koja za redatelja Dalibora Matanića ima samo riječi hvale: „Uživali smo na setu, Dado je netko jako zanimljiv. Iako smo radili u ekstremnim uvjetima ništa nam nije bilo teško“, ispričala je. Kaže kako je uspoređuju s predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović ali da je ona radila vlastiti lik na svoj način. Dragan Despot smatra kako je scenarij za Novine genijalan: „To mi je omogućilo da se 'raspršim' na setu. Lica su vrlo živa, a moj lik je vrlo različit od mene privatno pa mi je bio velik izazov igrati ga.“ Despot je izjavio kako bi volio s Matanićem raditi i u kazalištu. „To je toliko dobar redatelj koji nam svima ulijeva ogromno samopouzdanje. Na snimanju je vladala obiteljska atmosfera“, rekao je. Zdenko Jelčić kazao je kako na seriji radi odlična ekipa koja ima neku finu poniznost u poslu zaslužnu za velik uspjeh serije.

I serija Crno - bijeli svijet osvojila je TV gledatelje, čiji se autor Goran Kulenović u trećoj sezoni bavi periodom od sredine 1983. do sredine 1984. „Na konceptu sam radio s Igorom Mirkovićem a uz to sam i dosta istraživao taj period“, rekao je Kulenović. Glumcima je to do sada najdraža sezona, a govoreći o radu na seriji, Filip Riđički rekao je kako je doista uživao jer je iz prve ruke upoznao svijet koji je kao klinac znao samo preko glazbe. „Novi val je nešto predivno za mene, tada se glazba doista slušala i u njoj se stvarno uživalo. Izlazak nove ploče bio je pravi događaj“, rekao je. Jelena Miholjević osamdesetih je bila djevojčica i ono što najviše pamti iz toga razdoblja je pjesma i zajedništvo: „Sjećam se da se tada stalno pjevalo, išlo se u goste, okupljalo se po kućama… Postojale su neke vrijednosti koje smo danas izgubili stoga nostalgija nije jedini razlog zbog kojeg se sa sjetom sjećamo tog razdoblja“, izjavila je. Napomenula je da je rekonstrukcija nekog doba jako zahtjevan ali i zabavan posao. „Ponosna sam da smo dogurali do treće sezone“, zaključila je. Slavko Sobin našalio se kako je uživao u popularnoj „fudbalerki“ koju je imao u seriji, a jako mu je drago da je i treća sezona „pitka“ i zabavna kao prethodne. „Nije lako pisati scenarij tako da i nakon dvije sezone bude toliko zanimljiv i zabavan“, smatra Sobin. Producentica Maja Vukić rekla je kako su se od početka nadali da će „dogurati“ do treće sezone te vjeruje da će se snimati i četvrta. „Odličan 'feedback' publike najveća nam je nagrada. Roditelji koji sa svojom djecom gledaju seriju i prepričavaju im kako se tada živjelo dokaz je da imamo dobar proizvod“, zaključila je.

Galeriju fotografije pogledajte OVDJE. 

 

 

 

predsjednik hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu