Igor Duda: Monografija je rudnik zlata za sva buduća istraživanja

 Igor Duda: Monografija je rudnik zlata za sva buduća istraživanja

“Malo je poznato da su se filmovi u Areni počeli gledati puno prije nego što je Festival začet”, rekla je Sanela Pliško iz Javne ustanove Pula Film Festival na predstavljanju nove monografije Festivala koju je uredila s Lanom Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Urednice su o monografiji “70 godina filma pod zvijezdama u Puli” govorile u Društvu hrvatskih branitelja u nedjelju, 16. srpnja, drugog dana Pulskog festivala. S njima su na predstavljanju bili i povjesničar Igor Duda, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac te ravnateljica JU Pula Film Festival Tanja Miličić. 

“Prvo prikazivanje filmova u Areni bilo je još 1938., 16. lipnja. Tako da zapravo mi ove godine slavimo 85 godina prikazivanja filma u Areni. A, osim 16. lipnja 1938., još jedan ključni trenutak je prethodio stvaranju našeg Festivala. Bila je to Revija stranih filmova koja se održala 1953. i nakon koje je slijedila i Revija domaćeg filma. To nas vodi u 1954., kad kreće Festival, u početku također kao filmska revija, s time da su tada najprije prikazali domaće pa onda strane naslove. Program je bio skroman, ali tako je zaiskrila prva iskra Festivala, čija vatra gori i danas”, rekla je Pliško. 

Ona i Skuljan Bilić na monografiji su radile dvije godine s ciljem da na jednom mjestu okupe sve točne informacije o Festivalu. “Htjele smo predstaviti sve ono bitno što određuje Festival, sve njegove transformacije i uvjete koje je prošao, kao i novitete koji su mu se događali zadnjih 20-ak godina. Cilj je bio dočarati kako je Festival utjecao na Pulu, i obrnuto, kako je Pula utjecala na Festival”, rekla je Skuljan Bilić. 

Monografija na 592 stranice donosi zbirku materijala i informacija koji su dosad bili raspršeni po brojnim privatnim i institucionalnim arhivima u Hrvatskoj i u zemljama bivše Jugoslavije. Mnogo toga dosad nije bilo ni prezentirano. 

“To je rudnik zlata za sva buduća istraživanja jer je bio pothvat probiti se kroz sve te arhive i doći do informacija koje su potrebne”, rekao je Duda. “Urednice su obavile sjajan posao, no otišle su i korak dalje. Stvorile su ne samo rudnik zlata, nego i tone i tone urednih zlatnih poluga. Obradile su masu materijala, pročistile ih i povijest Festivala prikazale pametno i slojevito” zaključio je. 

Inicijativa da se radi monografija krenula je od prethodne ravnateljice JU PFF-a Gordane Restović. “Ona je s PPMI-jem dogovorila taj veliki posao za koji je trebalo pripreme i dosta istraživanja. “Drago mi je da sada, za 70. obljetnicu, imamo uvid u to što se sve događalo s Festivalom”, rekla je na predstavljanju Miličić. Podsjetila je da je posljednja i dosad jedina monografija, “207 festivalskih dana u Puli” Ranka Munitića objavljena 1978., Povod joj je bio tada jubilarni – 25. Pulski filmski festival. 

Povezane novosti

Skip to content