Nagrada Kino mreže za ‘Samo kad se smijem’ Vanje Juranić

 Nagrada Kino mreže za ‘Samo kad se smijem’ Vanje Juranić

Pulski filmski festival i Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, ove su godine pokrenuli nagradu za najbolji film Pulskog filmskog festivala prema izboru udruge Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača. Nagrada Kino mreže dodjeljuje se hrvatskom filmu iz glavnog programa koji je za hrvatsku premijeru odabrao Pulu, te predstavlja poticaj budućoj kino distribuciji filma u vidu priznanja i posebnog statusa u distribuciji Kino mreže.

Hrvatsku mrežu neovisnih kinoprikazivača je 2014. osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 grada kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Mreža u ovom trenutku ima 49 članova i 70 kina u 58 gradova i otoka. Ključne aktivnosti Mreže su povezivanje i razmjena programa iznimne umjetničke, kulturne i povijesne vrijednosti, razvoj publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih, kontinuirano obrazovanje članova u marketinškim, organizacijskim, tehnološkim i programskim područjima te zagovaranje i proaktivno djelovanje… 

Ovogodišnji tročlani ocjenjivački sud u sastavu predsjednice Kino mreže, Danijele Fabric Fabijanac (Pučko otvoreno učilište Slatina) i članova Ivice Perinovića (Kino zona Zadar), Jelene Svirčić (Art kino Arsen) donio je odluku da se ova posebna kinoprikazivačka 

Nagrada za  poticaj hrvatskom filmu u predstojećoj distribuciji u svojoj prvoj godini osnivanja dodijeli filmu Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić zbog krajnje realističnog prikaza jedne iznimno teške i u hrvatskoj kinematografiji dosad rijetko obrađivane teme koja je nažalost svoje uporište pronašla u hrvatskoj stvarnosti.

Kroz iznimna glumačka ostvarenja Tihane Lazović i Slavka Sobina, redateljica uspijeva doseći visoku razinu estetske vrijednosti u prikazu kulture nasilja unutar patrijarhalnog društva i  ukazati na tragične propuste pravosudnog sustava. Posebna vrijednost filma iskazuje se kroz dramatizaciju kompleksnog odnosa supružnika čime autorica uvjerljivo prikazuje kako žrtva uslijed izloženosti nasilju i nedostatka izbora i sama postaje počiniteljica zločina. 

U želji da se što više gledatelja upozna s ovom kompleksnom problematikom smatramo da će distribucija ovog filma pomoći u senzibilizaciji šire javnosti. 

Posebno priznanje Lukasu Noli

Nedavno preminuli utjecajni redatelj Lukas Nola sa svojim posljednjim filmom Escort ispisao je svojevrstan rekvijem svom specifičnom autorskom opusu što je vidljivo u mnogim aspektima filma kroz njegovu prepoznatljivu poetiku, senzualnu erotičnost i gotovo opipljivu stilizaciju kojom uspješno spaja različite žanrove i motive te donosi neponovljivo gledateljsko iskustvo. 

Povezane novosti

Skip to content