VRSTE DOBROTE

POPULARNA PULA

VRSTE DOBROTE

REŽIJA: Yorgos Lanthimos

 

DRŽAVA: SAD, UK

GODINA/TRAJANJE: 2024. • 164′

komedija, drama

Info

 • SCENARIJ: Yorgos Lanthimos
 • FOTOGRAFIJA: Robbie Ryan, BSC, ISC
 • MONTAŽA: Yorgos Mavropsaridis, ACE, BFE
 • ORIGINALNA GLAZBA: Jerskin Fendrix
 • ULOGE: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie, Hunter Schafer
 • PRODUCENTI: Ed Guiney, Andrew Lowe, Yorgos Lanthimos, Kasia Malipan
 • PRODUKCIJSKE KUĆE: Element Pictures, Film4, TSG Entertainment
 • DISTRIBUCIJA: Blitz film i video distribucija

Sinopsis

Muškarac se želi otrgnuti od preodređenog puta, policajac sumnja u ponašanje svoje žene nakon povratka s navodnog utapanja i žena koja je u potrazi za izvanrednom osobom za koju je prorečeno da je postala glasoviti duhovni vođa.

Festivali i nagrade

Filmski festival u Cannesu 2024. – Nominacija za Zlatnu palmu i Nagrada za najboljeg glumca (Jesse Plemons)

Foršpan

O redatelju

Yorgos Lanthimos

(Atena, 1973.) grčki je redatelj. Njegov prvi dugometražni film Kinetta prikazan je na filmskim festivalima u Torontu i Berlinu te je dobio pohvale kritičara. Njegov drugi dugometražni film Očnjak osvojio je nagradu Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu 2009., a potom i brojne nagrade na festivalima diljem svijeta. Film je 2011. bio nominiran za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Film Alpe 2011. osvojio je nagradu Osella za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Veneciji te 2012. nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Sydneyu. Njegov prvi film na engleskom jeziku, Jastog, natjecao se na 68. Filmskom festivalu u Cannesu te je osvojio nagradu žirija. Film je također osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji scenarij te za najbolju kostimografiju 2015. Njegov peti dugometražni film, Ubojstvo svetog jelena, premijerno je prikazan u natjecateljskoj sekciji 70. Filmskog festivala u Cannesu te je osvojio nagradu za najbolji scenarij. Film Miljenica, u kojem glume Olivia Colman, Emma Stone i Rachel Weisz, premijerno je prikazan 2018. na Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je osvojio Veliku nagradu žirija – Srebrnog lava, a Olivia Colman nagradu Copa Volpi za najbolju glumicu. Film je dobio rekordnih deset nominacija za nagradu BIFA te je bio nominiran za 12 nagrada BAFTA, od kojih je osvojio sedam. Također je bio nominiran za deset nagrada Oscar. Film Uboga stvorenja osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2023., nagrade Golden Globes za najbolji film (mjuzikl ili komedija) i za najbolju glumicu, Emmu Stone, koja je potom osvojila i nagrade za najbolju glumicu na Critics’ Choice Awards, BAFTA i Oscarima. Vrste dobrote je njegov osmi dugometražni film. Premijerno je prikazan 2024. na Filmskom festivalu u Cannesu.

Projekcije

  • ARENA – NEDJELJA 14.7.2024.

   23:45

ULAZNICE

Skip to content