MAKE THE SCENE!

Kino Valli, 17.7. u 12:00 sati

Prvi međunarodni radionički i pitching program Make the Scene! namijenjen je razvoju scenarija televizijskih serija. U konkurenciju ulaze igrane televizijske serije iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Italije i Austrije, bez ograničenja na format, broj epizoda i žanr, ali pod uvjetom da nisu ranije financirani ili nagrađeni na javnim pozivima i sličnim natječajima. Finalno će biti odabrano 6 projekata koji će sudjelovati u dva radionička modula, prvi će se održati online pod mentorstvom grčkog scenarista Nicosa Panayotopoulosa, dok će za vrijeme festivala biti održan radionički program uživo te pitching pred stručnim žirijem. Najboljem projektu pripast će nagrada od 10.000 eura i prilika za daljnji razvoj projekta koju će osigurati medijska kompanija United Media, ujedno i partner ovog programa.

MENTOR: Nicos Panayotopoulos

(1963.) grčki je novinar, scenarist i romanopisac. Karijeru je započeo pišući za novine, časopise i televiziju, ali se ranih devedesetih godina prebacio na pisanje romana i scenarija. Autor je brojnih scenarija za kratke filmove, televizijske serije i igrane filmove. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu 1996. osvaja nagradu za najbolji scenarij za film Truants, a 2000. godine na scenarističkom natjecanju osvaja prvu nagradu za False Alarm prema kojem se šest godina kasnije snima istoimeni film. Radio je kao koscenarist na filmovima The King, (Zlatna piramida na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu 2003.), The Wake (nagrada za najbolji scenarij na Međunarodnom filmskom festivalu „Zlatne noći“ u Moskvi 2006.), My Brother and I (1998.) i Totally Married (nagrada za najbolji scenarij na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu 2003.). Objavio je zbirku kratkih priča, The Guilt of Materials (1997.) i četiri romana: Ziggy from Marfan – The Diary of an Alien (1998.), The Gene of Doubt (1999.), Icon (2003.), The Children of Cain (2011.) koja su prevedena na više svjetskih jezika.

ŽIRI:

Goran Bogdan

Goran Bogdan je kazališni, televizijski i filmski glumac rođen 1980. u Širokom Brijegu. 2012. godine diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2010. do 2018. radio je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a prve filmske uspjehe postigao je filmovima Sonja i bik i Neke druge priče. Do danas je ostvario uloge u brojnim domaćim i regionalnim naslovima od kojih su najrecentniji Živi i zdravi te kratki film Čovjek koji nije mogao šutjeti, upravo nagrađen Zlatnom palmom na Festivalu u Cannesu. Goran Bogdan važno je glumačko ime u televizijskom svijetu, a glavne je uloge ostvario u najuspješnijim domaćim serijama poput Šutnje i Područja bez signala, a jednu od uloga ima i u popularnom američkom serijalu Fargo. Dobitnik je mnogih nagrada, a za ulogu u filmu Otac Srdana Golubovića nominiran je za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg europskog glumca, čime je postao i prvi hrvatski glumac nominiran za tu nagradu.

Nataša Buljan

Nataša Buljan direktorica je razvoja scenarija u medijskoj kući United Media i voditeljica Odjela za razvoj sadržaja na Novoj TV. Svoju je karijeru započela u oglašavanju kao copywriter, nakon čega je bila kreativna direktorica brojnih uspješnih reklamnih kampanja. 2013. godine surađivala je na scenariju hvaljene kriminalističke dramske serije Počivali u miru za HRT te radila kao scenaristica na hit dramskoj seriji Nove TV, Stella. Nakon hit telenovele, Čista ljubav za Novu TV (2017. – 2018.), čija je bila autorica i glavna scenaristica, pridružila se Novoj TV kao voditeljica Odjel razvoja sadržaja. U siječnju 2024. imenovana je direktoricom razvoja scenarija u medijskoj kući United Media.

Miroslav Mogorović

Miroslav Mogorović rođen je 1972. Godine u Zemunu, u Srbiji. Od 1998. godine programski je direktor Festivala evropskog filma Palić. 2004. osnovao je Centar za filmsku umjetnost Art & Popcorn i producirao više od 30 igranih filmova nagrađivanih na svim značajnim svjetskim festivalima. 2015. obnavlja i upravlja najstarijim aktivnim kinom na Balkanu ‒ „Abazija“ na Paliću, koji će sljedeće godine obilježiti sto godina rada. Član je Europske filmske akademije s pravom glasa te produkcijskih mreža EAVE i ACE.

PROJEKTI

DERT

Nakon što je pušten iz zatvora, Ahmed pokuša vratiti povjerenje svoje supruge i djece koristeći se romskom tradicijom i glazbom, ohrabrujući ih da prihvate svoj identitet i ostvare zajednički san putem iskrene ljubavi. Izgradio je prvu tradicionalnu romsku gostionicu i svojoj obitelji poslao poruku o iskrenim emocijama koje razbijaju predrasude i mržnju, a šire ljepotu življenja, slobodu i ljubav. Koji nas okovi lišavaju slobode da volimo?

TV serija Dert, drama s elementima mjuzikla, donosi nam priču iz stvarnog života o raspadu moderne miješane romsko-srpske obitelji, koja za cilj ima rasvijetliti i dati nadu univerzalnoj drami raspada obitelji putem glazbe. Glasano progovara o ljudskoj potrebi za slobodom, žudnjom za ljubavi, zarobljenim emocijama, kajanju, iskrenosti, jedinstvu i borbi za obnovom obitelji.

Katarina Krstić je filmska i TV redateljica i producentica. Režirala je kratke filmove poput Krugovi, Ambis, Etiketa te mjuzikl Od Nirvane do Silvane, osvojivši više od 15 nagrada. Njezin film Ševa premijerno je prikazan u Beogradu i Londonu te je prikazan na više od 20 međunarodnih filmskih festivala. Trenutačno radi na prvom dugometražnom filmu The Sky Has No Colours. Andrijana Zukić je filmska i TV producentica, a radila je na filmu Nebesa, TV seriji Kljun (Cannes Series), Sveta Petka – Krst u pustinji Poseta. Trenutačno priprema dugometražni film Biće novih leta s Gvozdenom Đurićem.

DUGA

Radnja Duge odvija se sredinom 1970-ih tijekom hladnog rata. Srki je ovisnik o adrenalinu koji biva uvučen u svijet kriminala međunarodnih razmjera. Uz pomoć Zapadne Njemačke, Jugoslavija doživljava gospodarski procvat, no skriva mračnu tajnu: njezina nemilosrdna tajna služba cilja na političke prognanike. Srkijevo nastojanje da upadne u zloglasni disko klub „Duga” dovodi ga u vezu s inspektorom Budom i gangsterom Johnnyjem. Pretvara se u nevoljkog plaćenog ubojicu te se bori s ambicijom, ljubavi prema Tamari i surovom stvarnosti političkih intriga. Priča kulminira padom Jugoslavije i rađanjem novog, nesigurnog doba.

U dinamičnom medijskom okruženju Srbije, rijetki su ostavili takav pečat kao Srđa Anđelić u više od tri desetljeća rada. 1990-ih je, kao suosnivač B92, postao „glas” pobune i društvenog angažmana. Kao scenarist regionalnih filmskih hitova te kao redatelj, stvorio je legendarna djela te nastavlja s inovacijama, postavljajući visoke standarde i pokrećući pozitivne promjene.

TO THE MOVIES!

To the Movies! je sitcom čija se radnja odvija u kinu koje je na rubu zatvaranja i prati Martyja, neiskusnog voditelja početnika koji nastoji spasiti poslovanje. Kroz objektiv izmišljene ekipe koja snima dokumentarac, gledatelji upoznaju Martyja i njegove ekscentrične zaposlenike. Čini se nemoguće spasiti kino, posebice uz Valeryja – starijeg zaposlenika koji je odlučio pošto poto Martyju oteti posao. Serija kombinira humor i srčanost te prikazuje Martyjeva nastojanja da se kino ne zatvori te odnose sa šarmantnim, ali često beskorisnim timom.

Jeste li čuli ovo? Software developer koji radi u banci, montažer koji radi u oglašavanju i profesionalni sportaš koji radi kao kabinsko osoblje ulaze u bar. Koja je fora vica, pitate? To je zapravo priča o Borisu Račevu, Kristianu Stoičevu i Borisu Krastinu ‒ trojici uvelike različitih pojedinaca koji dijele strast koja ih privuče u Pulu: strast za komedijom.

MORAŠ ŽIVJETI NEGDJE

Tijekom šest epizoda gledatelj je uronjen u kaos urbanog stanovanja glavnog grada Hrvatske, Zagreba. Smještene u jednu stambenu zgradu, ove priče isprepliću komične, napete i dramatične situacije vlasnika i stanara zahvaćenih nereguliranim i kaotičnim tržištem najma nekretnina. Budući da je situacija iz dana u dan sve neobuzdanija te da teška vremena zahtijevaju teške mjere, ljudi polako „pucaju“ i čine stvari koje nikad prije ne bi činili, jednostavno zato jer svi moraju negdje živjeti.

Sanja Milardović hrvatska je glumica, scenaristica te filmska, televizijska i kazališna redateljica. Kao glumica nastupila je u više od pedeset kazališnih predstava, kratkih filmova, televizijskih serija i igranih filmova. Kao scenaristica i redateljica snimila je tri kratka filma koja su osvojila više međunarodnih i domaćih nagrada, te tri kazališne predstave koje su osvojile nekoliko domaćih kazališnih nagrada.

DEKONSTRUKCIJA

Serija prema istinitoj priči o događaju iz kasnih 1980-ih prati skupinu običnih žena koje pokušavaju spasiti svoj rodni grad Rousse od otrovnih plinova iz rumunjske tvornice kemikalija na suprotnoj obali Dunava. U vrijeme kad se prosvjed smatra veleizdajom, Tsonka, Dora i Albena bore se da organiziraju prvi prosvjed za očuvanje okoliša u autoritarnoj državi, dekonstruirajući pritom vlastite živote i obitelji. Borba za okoliš pretvara se u smrtnu kaznu za komunistički režim u Bugarskoj.

Plamena Velkovski ima više od deset godina iskustva u pisanju scenarija za TV serije – komedije, kriminalističke i dramske serije. Poznata je i po filmu za djecu Slučaj Curie (2018.). Stanislav Todorov-Rogi je redatelj i scenarist. Od 1998. režira brojne emisije, serije, dokumentarne filmove i televizijske reklame. Njegov prvijenac Bubblegum iz 2017. doživio je veliki uspjeh kod kritike.

NEMA NJE

Nezadovoljna svojim životom, četrdesetogodišnja Divna čarolijom se počinje svako jutro buditi u novi život. Mijenjajući ključne životne odluke, kreće alternativnim stazama prema drugačijim vlastitim životima koji su se mogli dogoditi. Pokretački motor serije Wonderful je ideja o drugim prilikama i prilikama za ostvarenje “novog ‘ja'”. Novo ‘ja’ u pravilu donosi neka poboljšanja, ali i neke nove probleme i dileme. Tako je i za Divnu, kao i za njene bližnje.

Katarina Mitrović – suautorica i scenaristica. Katarinini scenaristički uspjesi uključuju hit serije Djeca zla (2023), koja je premijerno prikazana na HBO MAX i distribuirana širom svijeta putem prodajnog zastupnika Beta Film, te Grupu (2019), koja je emitirana na RTS-u (Radiotelevizija Srbije) i dostupna širom svijeta putem prodajnog zastupnika Keshet. Obje serije osvojile su nagrade za najbolji scenarij na FEDIS-u, nacionalnom festivalu drama i serija. Njena dosad najpoznatija knjiga, Nemaju sve kuće dvorište, na NIN-ovoj je listi.

Skip to content