Festival ima Umjetničkog ravnatelja kojeg imenuje i razrješava ministar kulture.
Umjetničkog ravnatelja ministar kulture imenuje iz redova istaknutih filmskih stručnjaka, a mandat traje dvije godine.

Umjetnički ravnatelj izrađuje i podnosi Festivalskom vijeću sljedeće prijedloge:
– program Festivala koji uključuje glavni program i prateće programe te manifestacije (industrijske i mrežne),
– izbornike pojedinih pratećih programa,
– međunarodne goste,
– naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe,
– raspored projekcija filmova
– sastav (žirija) ocjenjivačkih sudova Festivala.

Umjetnički ravnatelj odgovoran je za izvršenje programa Festivala, a o njegovim prijedlozima odlučuje Festivalsko vijeće većinom glasova.


zlatkovidackovic66

ZLATKO VIDAČKOVIĆ (Šibenik, 1972.) filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Magistar je novinarstva i doktorand na poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti FFZG.

Novinarstvom se bavi od 1998. te objavljuje u Jutarnjem listu i Globusu do 2000. godine, kada postaje pomoćnik glavnog urednika novina za kulturu Vijenac. Nakon odlaska iz Vijenca 2008. inicijator je osnivanja i glavni urednik Kulisa.eu, internetskih novina za kulturu i izvedbene umjetnosti, temeljem kojih su nastale stranice Kazaliste.hr, Klasika.hr, Plesnascena.hr te Filmovi.hr, koju uređuje od osnutka. Od 2003. do 2013. objavljuje filmske kritike u Vjesniku gdje je bio kolumnist i izvjestitelj s međunarodnih filmskih festivala. Od 2010. do 2016. godine glavni je urednik časopisa Hrvatsko glumište. Bio je urednik knjiga Arsena Dedića Hladni rat i Zabranjena knjiga.

Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara u pet mandata, od 2003. do 2008., te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji. Potpredsjednik je Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA te Međunarodne udruge filmskih novinara IPA (International Press Academy).

Bio je umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli u četiri mandata, od studenog 2004. do veljače 2014. Za to vrijeme Festival je postao najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj, međunarodni program Europolis gostovanjima je proširen na Zagreb, Rijeku, Dubrovnik i Split, Pulu su između ostalih posjetili glumci Greta Scacchi, Christopher Lee i Ralph Fiennes te redatelj James Ivory, a Festival je 2013. ušao u program MEDIA Europske unije.

Inicijator je i programski voditelj art-kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od pokretanja u rujnu 2010. Grupa pet hrvatskih kina je pod njegovim vodstvom primljena u članstvo Europa Cinemas. Od 2011. godine zamjenik je pročelnika Odjela za kazalište i film Matice hrvatske, u kojem inicira pokretanje filmoloških znanstvenih skupova.

Inicijator je pokretanja i producent Dana europskog filma, održanih u Europskom tjednu u svibnju 2102. i 2013. godine, a od 2014. producent je Revije europskog filma koja se održava u srpnju na Ljetnom kinu Tuškanac te u art-kinima Grič i Metropolis.
Godine 2013. bio je voditelj Filmskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, koji je trajao rekordnih 45 dana i uključivao ciklus ekranizacija djela Oscara Wildea.

Od 2013. predaje predmet Filmski festivali na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, dok na Veleučilištu VERN predaje predmete Introduction to Croatian Cinema i Croatian Contemporary Culture za studente programa ERASMUS.
U rujnu 2015. izabran je u naslovno nastavno zvanje predavača u području društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti.

predsjednica hr Min kulture logo GRAD PULA LOGO zupanijodjelzakulturu pulaplus HTZpokrovitelji tzistraPOKROVITELJ