PULSKI FILMSKI FORUM

Cilj je programa Pula PRO identificirati i predstaviti kvalitetne prakse i pozitivne trendove u području distribucije, plasmana i promocije domaćih i regionalnih filmova. Program je zamišljen kao platforma za susret najvažnijih sudionika u ovom području i razmjenu stručnih znanja i iznalaženja kvalitetnih praksi s ciljem poboljšanja distribucijskih strategija i razvoja publike. Također, namjera nam je stvoriti okvir za kvalitetnu raspravu unutar koje će biti moguće identificirati aktualne probleme, ali i potencijalna rješenja.

DHB, 15.7. u 14:30 sati

Okrugli stol: Jedan za sve – zastupljenost domaćeg filma na međunarodnim festivalima

Moderatorica: Miljenka Čogelja

Zadnjih nekoliko godina zapažamo velike uspjehe domaćeg filma na međunarodnim festivalima. Koliko uspjeh jednog filma otvara vrata cijeloj kinematografiji i postoje li mehanizmi koji mogu osigurati bolju vidljivost i plasman domaćeg filma? Male kinematografije sasvim sigurno teže pronalaze put u natjecateljske programe velikih festivala, ali na koji način mogu konkurirati velikim zemljama i razvijenijim kinematografijama? Koje su strategije i postoje li trendovi i teme kojima možemo osigurati bolju prisutnost i vidljivost? Je li prisustvo međunarodnih selektora na domaćem terenu nužno za bolje razumijevanje i doživljaj kinematografije. S ciljem da odgovorima na ova i brojna druga pitanja te identificiramo kvalitetne prakse, na ovom okruglom stolu ugostit ćemo među ostalim selektore A festivala i domaće autore s iskustvom u međunarodnom plasmanu filmova.

Nicola Marzano, filmski selektor i producent
Stefan Ivančić, filmski selektor (Locarno Film Festival, Festival autorskog filma)
Irena Jelić, rukovoditeljica Odjela za promociju i plasman u HAVC-u
Katarina Prpić, producentica filma Čovjek koji nije mogao šutjeti (Zlatna palma, Cannes 2024.)
Marija Stojanović, producentica (Živi i zdravi, Oaza)

DHB, 16.7. u 15:00 sati

Okrugli stol: Ima li života nakon premijere?

Moderatorica: Vanja Jambrović

Sve je učestalije da domaći i nezavisni naslovi u nacionalnu distribuciju kreću s nedostatnim brojem termina i kina što se negativno odražava na ukupne rezultate gledanosti. Nedostatak repertoarnih kina u Zagrebu također je jedna od gorućih tema u audiovizualnoj zajednici. Zbog svega ovoga mnogi akteri upućuju na važnost iskorištavanja potencijala Kino mreže koja okuplja pedesetak neovisnih kinoprikazivača. Može li se osmisliti sustav evaluacije (brojčani i programski kriteriji, financijska stimulacija) koji bi članove mreže potaknuo da u većoj mjeri programiraju hrvatski i nezavisni film? Mogu li se i multipleksi uključiti u rješavanje problema osiguravanjem specijaliziranog ekrana? Odgovori na ova pitanja u središtu su ovog okruglog stola na kojem će govoriti predstavnici Kino mreže, HAVC-a, multipleksa i distributera domaćih i nezavisnih naslova.

Christopher P. Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra
Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Kino mreže i ravnateljica POU Slatina
Alen Munitić, umjetnički direktor, distribucija Kino Mediteran
Tina Tišljar, producentica (Proslava, Stric)
Tomislav Vinceković, član uprave i izvršni direktor prodaje, Blitz
Jadranka Islamović, članica uprave i izvršna direktorica, CineStar Cinemas
Nataša Šimunov, voditeljica kina Valli (Pula)

 

SRIJEDA, 17.7. U 14:30, FESTIVLSKI CENTAR

TRIBINA: Cijena strasti

MODERATORICA: Jasna Nanut

JEZIK: Hrvatski

Kako strast prema filmu kojim smo mi autori neminovno “zaraženi” utječe na naše mentalno zdravlje i egzistenciju, a posljedično i na naš kreativni izražaj i samu kinematografiju? Usporedba s uvjetima rada u filmskim industrijama drugih EU zemalja. Je li moguće osigurati egzistenciju autora i drugih nositelja prava kroz kolektivno ostvarivanje autorskog prava i srodnih prava? Na koje poteškoće nailaze organizacije za kolektivno ostvarivanje prava i koje probleme dijele s kolegama iz sličnih udruženja u regiji? Koja je cijena strasti bavljenja filmom, kako poboljšati položaj i uvjete rada za autore, ujedno osnažiti hrvatsku kinematografiju kako bi ravnopravno konkurirala na europskom tržištu?

Sugovornici: predstavnici DHFR-a, HRUP-a, HFS-a, HDFD-a, SPID-a, HFM-a.

 

Skip to content