Knjige

ZLATKO VIDAČKOVIĆ, IVA ROSANDA ŽIGO: HRVATSKI FILM U 21. STOLJEĆU

Izdavač / Umjetnička organizacija Metropolis i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

DOM HRVATSKIH BRANITELJA
12. 7. 2024. – 11:00

U ovoj monografiji velikog formata na 184 stranice multidisciplinarnim je pristupom analizirana cjelokupna suvremena hrvatska igrano-filmska produkcija i predstavljeno 190 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, a sintetizirane su i analizirane 664 novinske filmske kritike. U 12 poglavlja predstavljen je film kao masovni medij današnjice, kontekst promjene kritičke recepcije hrvatskoga filma u 21. stoljeću, najekraniziraniji hrvatski književnici, ključni redatelji i žanrovi hrvatskog igranog filma i njihova kritička recepcija, društvene teme i subjekti hrvatskih filmova, te hrvatski film u funkciji interpretatora društveno-kulturne zbilje.

HRVOJE IVANKOVIĆ DUBROVNIK KAO FILMSKA KULISA

Izdavač: Hrvatski filmski savez
Urednica: Diana Nenadić
knjigu predstavljaju: Dinana Nenadić i Ivan Žaknić

DOM HRVATSKIH BRANITELJA
13. 7. 2024. – 11:00

Do početka Drugoga svjetskog rata u Dubrovniku i okolici snimljeno je više od pedeset igranih filmova u produkciji mađarskih, njemačkih, austrijskih, čehoslovačkih i poljskih poduzeća. Ova knjiga detaljno istražuje taj uzbudljivi i malo poznati segment povijesti kinematografije u Hrvatskoj, propitujući biografije ljudi koji su stvarali te filmove, razloge zbog kojih su baš Dubrovnik izabrali za svoja snimanja, okolnosti u kojima su ondje radili, tematsko-estetske karakteristike te kritičku recepciju i mjesto njihovih filmova u kontekstu nacionalnih kinematografija, kao i reakcije na koje su nailazili u dubrovačkom te širem, hrvatskom i jugoslavenskom okružju. Oslanjajući se na raznovrsne izvore, od arhivskih dokumenata te stručnih ili publicističkih knjiga i radova do starih novina i časopisa, autor je tijekom istraživanja nastojao doći i do svih filmova za koje je znao ili pretpostavljao da su snimani u Dubrovniku, što ga je dovelo i do otkrića najstarijih sačuvanih igranih filmova snimljenih na području današnje Republike Hrvatske.

NENAD DUKIĆ: FILMSKI FESTIVALI

Izdavač / Filmski Centar Srbija
Urednik / Miroljub Stojanović

DOM HRVATSKIH BRANITELJA
15. 7. 2024. – 11:00

Ne postoji jedan općeprihvaćeni sustav prema kojemu se vrši razvrstavanje filmskih festivala. Onaj prevladavajući je kategorizacija koju je utvrdila Međunarodna federacija filmskih producenata (The International Federation of Film Producers), kategorizacija koje se pridržavaju gotovo svi europski festivali, no koja u nekim dijelovima svijeta, primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama, nije naišla na široku primjenu. Otuda ovaj pregled vrsta filmskih festivala sačinjen upotrebom različitih parametara i korištenjem različitih izvora. Knjiga je interesantno štivo ne samo za studente i ljude iz filmske branše, već i za sve ljubitelje sedme umjetnosti.

RIJEČ IZA SLIKE: REPRODUKCIJA KNJIGA SNIMANJA HRVATSKIH FILMSKIH KLASIKA IZ ZBIRKE HDA – KAJA, UBIT ĆU TE!

Izdavač / Hrvatski državni arhiv
Urednik / Mladen Burić

DOM HRVATSKIH BRANITELJA
16. 7. 2024. – 11:00

Novo izdanje edicije Riječ iza slike – reprodukcija knjiga snimanja hrvatskih filmskih klasika iz zbirke HDA Kaja, ubit ću te!, jedno je od zasigurno najupečatljivijih ostvarenja redatelja Vatroslava Mimice. Ispočetka osporavano i izviždano, a potom prepoznato kao vrhunsko ostvarenje europskog modernističkog filma. Taj traktat o ljudskoj prirodi i zlu nastao je u suradnji s književnikom i scenaristom Krunom Quienom prema obradi stvarnog događaja iz vremena Drugog svjetskog rata. Radi se o originalnoj knjizi snimanja prepunoj intervencija, ilustracija i kolaža koja daje uvid u stvaralački proces autora. Pored originalne knjige snimanja, koja je dokument što otkriva proces nastanka filma Kaja, ubit ću te!, u ovoj knjizi nalaze se tekstovi Marine Vujčić i Marija Kozine koji govore o percepciji filma, kako na osobnoj razini tako i u kontekstu stvaralaštva Vatroslava Mimice u okviru hrvatske kinematografije. Posebno je zanimljivo sjećanje na Lordana Zafranovića i Vatroslava Mimicu koje je priredila Nataša Mišković, dok je autore filma i glumačku postavu biografski obradio filmolog i filmski arhivist Juraj Kukoč.

Skip to content