FILMOVI U NASTANKU

RADIONICA

(Samo za sudionike pitcha)
Petak, 21. 7. u 15:00 ― Festivalski centar


Mentorica: Ena Rahelić

Ena Rahelić

voditeljica programa Industrije i savjetnica u strateškom razvoju projekata Festivala mediteranskog filma Split/Kina Mediteran. S pozadinom studija novinarstva i komunikologije, iskustvo stječe radeći više od 15 godina u medijskoj i filmskoj industriji. Uz TV i radio produkciju u Austriji, više od sedam godina provodi radeći za Obala Art Centar/Sarajevo Film Festival obnašajući funkciju menadžerice CineLink Industry days, voditeljice projekta Operacija kino, programa Suočavanje s prošlošću, te radi kao distributerka za područje bivše Jugoslavije.  

Od 2018. godine surađuje s Festivalom mediteranskog filma Split kao savjetnica u strateškom razvoju projekata i voditeljica programa Industrije. Također, radi kao producentica u zagrebačkom Digital Magic studiju za postprodukciju zvuka, te 2023. preuzima i vođenje međunarodnog industry eventa - Meeting Point – Vilnius, u okviru Vilnius International Film Festivala.

PITCH

Subota, 22. 7. u 10:00 ― Kino Valli
Voditelj: Ljubo Lasić
Sudjeluju: autori odabranih Filmova u nastanku
Jezik: engleski

Ocjenjivački sud: Nadia Paschetto (direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Arrasu), Jan Pavel (dizajner zvuka, Sleepwalker), Selma Mehadžić (producentica, distribucija ZFF)

Nadia Paschetto

diplomirala je modernu književnost na Sveučilištu u Strasbourgu te je od 1990. do 2004. radila kao nastavnica i voditeljica edukacija iz područja filma za djecu, tinejdžere i odrasle. Od 1994. godine daje svoj doprinos razvoju obrazovanja u području filma i distribucije u udruzi Plan-Séquence na sjeveru Francuske. S Ericom Miotom je 2000. g. osnovala Međunarodni filmski festival u Arrasu, kojeg je ravnateljica i voditeljica programa. Festival je godišnja manifestacija međunarodnog značaja koja se fokusira na promoviranje europskog filma u Francuskoj. Surađuje s brojnim festivalima (Berlin, Cannes, TIFF, Karlovy Vary i dr.). Od 2008. do 2016. je bila članica povjerenstva za igrani film PICTANOVO Région Hauts-de-France.

Članica je odbora za preporuke za art kina Francuskog udruženja art kina od siječnja 2017. g. te stručnog odbora od rujna 2018. g. Nakon što je od lipnja 2017. do svibnja 2019. bila članica povjerenstva za potpore pri Nacionalnom centru za film (2. kolegij), od lipnja 2019. do srpnja 2021. bila je potpredsjednica istog povjerenstva (1. kolegij).

Jan Pavel

Mikser zvuka, dizajner zvuka i skladatelj sa sjedištem u Pragu u Češkoj. Studirao film i televiziju na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu. Tijekom kratke karijere Pavel je stekao raznoliko iskustvo radeći na više od 30 projekata na miksanju i snimanju zvuka za filmove i TV serije, kao i reality emisija i dokumentaraca u izazovnim uvjetima iznad polarnog kruga ili u ratnoj zoni. Pavel je zapažen po svojem radu na – DER SCHATTEN (2023./ ZDF), ORDINARY FAILURES (2022./XOVA). HANNA 3 (2021./AMAZON), CITY ON THE RIVER (2020./8HEADS), MTV CHALLENGE (2019./MTV), FREUD (2019./ NETFLIX), KIRUNA – BRAND NEW WORLD (2019./ANALOG VISION) – Nagrada za najbolji zvuk – Filmski festival u Solunu 2019. Kao skladatelj Pavel je dao svoj doprinos međunarodnim dokumentarcima  (HBO), nekoliko reklama (SKODA, MOSER), kazališnim predstavama i instalacijama Narodnog muzeja.

 

Selma Mehadžić 

Rođena u Puli 1984. godine. Magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Tijekom studija počinje istraživati povezanost kulturnih institucija, kulturnog menadžmenta i razvoja publike te radi na nizu filmskih festivala (Zagreb Film Festivala, ZagrebDoxa, Reviji amaterskog filma, Motovun Film Festivala, Animafesta i na projektima produkcijske kuće Propeler Film). Godine 2007. zapošljava se u Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival gdje trenutno radi kao producentica, selektorica i voditeljica filmske distribucije. Punih deset godina, od 2009. do 2019., radila je kao voditeljica filmskog programa u zagrebačkom kinu Europa. Često surađuje s drugim organizacijama kao savjetnica i koordinatorica za filmske programe (Art kino Arsen u Šibeniku, kino Valli u Puli, Centar za kulturu Čakovec i dr) i nekoliko godina bila je članica selekcijskih panela za Europsku komediju godine (2019-2021) te nagradu LUX Europskog parlamenta (2018-2020). Godine 2016. pokreće Filmski festival za djecu KinoKino, jedini festival profesionalnog igranog filma za djecu u Hrvatskoj koji od 2023. godine postoji kao cjelogodišnji filmski program. Članica je Europske filmske akademije (EFA) i Hrvatske udruge producenata (HRUP).

Ovo je program koji već dugi niz godina prikazuje hrvatske filmove u fazi postprodukcije i koje, pred tročlanim ocjenjivačkim sudom, predstavljaju autori i producenti. Odabrani projekti konkuriraju za tri nagrade: nagradu slovenske postprodukcijske kuće Teleking s postprodukcijskim uslugama koje uključuju obradu slike i zvuka u vrijednosti od 3000 eura, nagradu češkog studija Sleepwalker u vidu paketa postprodukcijskih usluga obrade zvuka u vrijednosti od 10 000 eura i nagradu Festivala u iznosu od 6000 eura.

Filmovi koji će se predstaviti: Fiume o morte! (I. Bezinović), Frka (S. M. Jelić), Među nama (L. Pascu), Muški na otoku (I. Grgur), Paviljon 6 (G. Dević), Proslava (B. Anković), Šalša (D. Žarković), Vuk europske unije (J. Boban), Žene, luđaci i malo dobrih pedera (I. Salaj)

PROJEKTI

FIUME O MORTE!

dokumentarno-igrani
Hrvatska, Italija, Slovenija

REŽIJA Igor Bezinović
SCENARIJ Igor Bezinović
PRODUCENTI Tibor Keser, Vanja Jambrović
PRODUKCIJSKA KUĆA Restart

Građani grada Rijeke, koji Talijani zovu Fiume, prepričavaju, rekonstruiraju i reinterpretiraju bizarnu priču o šesnaestomjesečnoj okupaciji njihova grada 1919. godine od strane talijanskog pjesnika, dendija i propovjednika rata Gabrielea D’Annunzija.

Igor Bezinović (1983.), diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je filmove Blokada (Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarni film 2012. godine), Veruda (Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarni film 2015. godine) i Kratki izlet (Velika zlatna arena za najbolji hrvatski dugometražni igrani film 2017. godine), kao i niz kratkih filmova raznih vrsta i trajanja. Njegovi su filmovi i radovi prikazivani na međunarodnim filmskim festivalima u Rotterdamu, Leipzigu, Jihlavi i Guanajuatu te na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana, Bijenalu arhitekture u Veneciji (s Hrvoslavom Brkušić za Pulsku grupu) i njujorškom Muzeju pokretnih slika.

FRKA

triler, drama, komedija
Hrvatska

REŽIJA Svebor Mihael Jelić
SCENARIJ Sven Latinović
ULOGE Kristina Jovanović, Sven Latinović, Antonija Mrkonjić, Luka Vondrak, Vedran Dakić
PRODUCENTI Sven Latinović, Iris Tomić
PRODUKCIJSKA KUĆA Oksimoron

Nakon nezgode s isporukom robe za lokalnog dilera, Nika dobiva ultimatum koji će nju i njezine prijatelje odvesti ravno u vrtoglavu noćnu utrku s vremenom u kojoj su sve granice izbrisane.

Svebor Mihael Jelić (1998.), redatelj i scenarist čiji je debitantski kratki film Đaneri prikazan na hrvatskim i međunarodnim festivalima, a debitantski dugometražni, Zagrebački ekvinocij, bio najgledaniji domaći film u hrvatskim kinima 2020. Trenutačno studira režiju i kameru na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču (MDW). Osnivač je neformalnog filmskog kolektiva CEFGI.

MEĐU NAMA

ljubavna drama
Hrvatska

REŽIJA Laura Pascu
SCENARIJ Laura Pascu, Matej Sudarić, Vini Jurčić
ULOGE Vini Jurčić, Adrian Bagarić
PRODUCENTICA Adrijana Prugovečki
PRODUKCIJSKA KUĆA Blank

Kroz specifičan poetski stilski pristup ova ljubavna drama objedinjuje više žanrova: s elementima akcije, dokumentira uspone i padove jedne veze, koja kulminira fizičkim i verbalnim sukobom.

Laura Pascu (1997.), diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, primivši nagradu rektora za svoj rad. Montirala je komediju Zagrebački ekvinocij, prikazanu na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, dok je njezin autorski projekt, Light Range, bio prikazan na istom Festivalu 2017. godine. Trenutačno dovršava svoj dugometražni prvijenac Među nama.

 

MUŠKI NA OTOKU

dokumentarni film, komedija, drama
Hrvatska

REŽIJA Ivan Grgur
SCENARIJ Ivan Grgur
PRODUCENTICA Lucija Perić
PRODUKCIJSKA KUĆA Akademija dramskih umjetnosti

Ovaj dokumentarni film prati život muškaraca s Dugog Otoka i njihove neuobičajene pothvate; Vedran (60) gradi replike egipatskih piramida u masliniku, Sebastijan (30) neuspješno pokušava podići ogroman križ na vrhu brda, Bile (65) pokušava prodati kombi koji je nemoguće prodati, Rino (55) vozi turističke ture brodom, ali mu ništa ne ide od ruke, a David (10) i Lukas (6) konstantno traže zabavu i društvo na otoku koji oskudijeva i jednim i drugim.

Ivan Grgur završio je 2019. godine Restartovu školu dokumentarnog filma i snimio svoj prvi kratkometražni dokumentarni film Sigurno mrtvi. Zatim je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Trenutačno snima svoj diplomski film Muški na otoku te je u postprodukciji svog trećeg kratkometražnog dokumentarnog filma, Rade spašava sezonu.

 

PAVILJON 6

dokumentarni
Hrvatska

REŽIJA Goran Dević
SCENARIJ Goran Dević
PRODUCENT Hrvoje Osvadić
PRODUKCIJSKA KUĆA Petnaesta umjetnost d.o.o.

Snimajući slučajne razgovore ljudi koji čekaju u redu za cjepivo protiv Covida, ovaj film pokušava odgovoriti na pitanje postojimo li još uvijek kao društvo ili smo se pretvorili u skup dezorijentiranih pojedinaca čija je jedina utjeha da problem s kojim se suočavamo nije endemski, lokalan, nego nešto što je zadesilo cijeli svijet.

Goran Dević (1971.), studirao je pravo i arheologiju te diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje trenutačno radi kao docent na preddiplomskom i diplomskom studiju filmske i televizijske režije. Redatelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film Crnci. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova.

 

PROSLAVA

drama
Hrvatska

REŽIJA Bruno Anković
SCENARIJ Jelena Paljan
ULOGE Bernard Tomić, Krešimir Mikić, Klara Fiolić, Jan Doležal, Lars Štern, Nedim Nezirović, David Tasić Daf, Tanja Smoje, Izudin Bajrović, Viktorija Lulić, Tena Šubarić, Rakan Rushaidat
PRODUCENTICE Rea Rajčić, Tina Tišljar
PRODUKCIJSKA KUĆA Eclectica

Filmska adaptacija romana Damira Karakaša koja, nelinearnom i eliptičnom radnjom koja postupno oblikuje jasnu sliku o vječnom vraćanju povijesti i nemogućnosti stvarne promjene, prikazuje 20 godina Mijinog života.

Bruno Anković diplomirao je filmsku i televizijsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je kratke igrane, dokumentarne i namjenske filmove kojima se profesionalno bavi od 1999. Realizirao preko 1500 namjenskih filmova i reklama. Proslava je njegov prvi dugometražni igrani film.

ŠALŠA

komedija
Hrvatska, Bosna i Hercegovina

REŽIJA Dražen Žarković
SCENARIJ Zoran Lazić, Ivan Turković Krnjak, Maja Todorović
ULOGE Momčilo Otašević, Ivana Gulin, Snježana Sinovčić
PRODUCENTI Damir Terešak, Ana Grbac, Nikolina Vučetić Zečević
PRODUKCIJSKA KUĆA Maxima film

Student u bijegu od lošeg poslodavca dolazi na zabačeni otok na berbu rajčica, no tamo ga čeka ekipa redikula, jedna prava ljubav i borba za goli život.

Dražen Žarkovć (1970.) diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Režirao je pet dugometražnih filmova: Ajmo žuti!, Trešeta, Zagonetni dječak, Alka i Moj dida je pao s Marsa. Kao član grupe autora dobitnik je hrvatske nacionalne filmske nagrade Oktavijan za kratki animirani film Čakaj me (1993.), kratki igrani film Samopotjera (1994.), srednjometražni igrani film Novogodišnja pljačka (1998.), te kratki dokumentarni film Šalter (2001.) za koji je nagrađen i Zlatnom maslinom na televizijskom festivalu u Baru. Na istom je festivalu godinu kasnije osvojio Srebrnu maslinu u kategoriji dugometražnog televizijskog filma za Ajmo žuti! Za kratki dokumentarni film Od jutra do mraka na Danima hrvatskog filma 2005. osvojio je nagradu za najboljeg montažera. Najveći međunarodni uspjeh ostvario je dugometražnim igranim filmom Trešeta (u zajedničkoj režiji s Pavom Marinkovićem).

VUK EUROPSKE UNIJE

dokumentarni
Hrvatska

REŽIJA Jadran Boban
SCENARIJ Dragan Grozdanić
PRODUCENTICA Dana Budisavljević
PRODUKCIJSKA KUĆA Hulahop

U Bukovici život je oduvijek bio vezan uz ovčarstvo sve dok se vukovi nisu pojavili. Stanovnici pribjegavaju teoriji zavjere kao jedinom objašnjenju za svoju situaciju.

Jadran Boban (1969.), diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Režirao je nekoliko dokumentarnih filmova, od kojih su najpoznatiji Duhovi Zagreba, dobitnik posebnog priznanja na Liburnia Film Festivalu i prikazan na ZagrebDoxu i Međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi, te Ono drugo selo, nagrađen na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Los Angelesu.

ŽENE, LUĐACI I MALO DOBRIH PEDERA

crna komedija, drama
Hrvatska

REŽIJA Ivan Salaj
SCENARIJ Ivan Salaj
ULOGE Filip Detelić, Živko Anočić, Frano Mašković, Sanja Milardović, Romina Tonković, Ana Maras Harmander
PRODUCENTI Zoran Živković, Ivan Salaj
PRODUKCIJSKA KUĆA Plavi mjesec d.o.o.

Pisac Robert dobio je otkaz kao novinar, posao scenarista, picajzle, hepatitis B, opekline penisa i nokaut, postao otac i krsni kum, spavao s četiri žene i potaknuo prijatelja na samoubojstvo – u samo četiri dana bez triježnjenja.

Ivan Salaj diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Za studentske filmove, televizijsku dramu Vidimo se, i dva dokumentarna filma, Drugi kat, podrum i Hotel Sunja osvojio je više međunarodnih nagrada, Rektorovu nagradu, Oktavijana, Brezu i Zlatnu arenu. Radio je kao scenarist i redatelj na četrdesetak dokumentarnih kratkih i dugih filmova, kao pomoćnik režije na desetak igranih filmova, koscenarist na pet igranih filmova, kreativni direktor na dva animirana filma, te kao redatelj sedamdesetak reklama za razne produkcijske kuće. Kao scenarist i redatelj snimio je dva kratka igrana filma u sklopu cjelovečernjih omnibusa ― Zagrebačke priče vol.3 i Transmania (2015.), te višestruko nagrađivani igrani film Osmi povjerenik (2018.), ujedno i hrvatski kandidat za nagradu Oscar.

 

Za sve dodatne informacije pošaljite nam upit na industry@pulafilmfestival.hr

Želimo vam dobrodošlicu na Industrijski program 70. Pulskog filmskog festivala ― Pula Pro!

Skip to content