DERVIŠ I SMRT

VREMEPLOV

DERVIŠ I SMRT

REŽIJA: Zdravko Velimirović

DRŽAVA: Jugoslavija

GODINA/TRAJANJE: 1974. • 108′

drama

JUBILARNIH 50 GODINA OD SNIMANJA FILMA

Info

 • SCENARIJ: Borislav Mihajlović-Mihiz, prema istoimenom romanu Meše Selimovića
 • FOTOGRAFIJA: Nenad Jovičić
 • MONTAŽA: Iva Kosi
 • SCENOGRAFIJA: Vlastimir Gavrik
 • KOSTIMOGRAFIJA: Ljiljana Dragović
 • ORIGINALNA GLAZBA: Zoran Hristić
 • ULOGE: Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Olivera Katarina, Špela Rozin
 • PRODUKCIJSKE KUĆE: Avala film, Bosna film, Centar film, Kosovo film, Studio Titograd, Zeta film
 • RESTAURACIJA: Jugoslavenska kinoteka, A1 Serbia

Sinopsis

Ahmet Nurudin je derviš i poglavar tekije Mevlevijskog reda. On je oličenje morala i dogmatskog uvjerenja, svega na čemu muslimanska religija osmanske vladavine počiva. Film prikazuje njegov život, atmosferu u gradu, odnose sa sucem i vlastima te sliku Osmanskog Carstva na početku devetnaestog stoljeća.

Festivali i nagrade

Pulski filmski festival 1974. – Velika srebrna arena, Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za kameru, Zlatna arena za scenografiju, Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Abdurahman Šalja), Nagrada C.I.D.A.L.C.

Foršpan

O redatelju

Zdravko Velimirović

(Cetinje, Crna Gora, 1930. – Beograd, 2005.) jugoslavenski je redatelj i scenarist, sveučilišni profesor i član Akademije umjetnosti i znanosti. Autor je osam igranih i preko 50 dokumentarnih i kratkih filmova, 20 radio drama i pet kazališnih predstava. Prvu od tih predstava režirao je u Pulskom kazalištu, današnjem Istarskom narodnom kazalištu. Diplomirao je režiju na beogradskoj Akademiji dramskih umjetnosti gdje je kasnije bio profesor i šef katedre za filmsku režiju. Nakon studija u Beogradu, specijalizaciju za film završio je na pariškoj akademiji za film IDHEC. Godine 1960. režirao prvi dugometražni igrani film Dan četrnaesti (1960.) u kriminalističkom žanru. Već s tim filmom, i kao najmlađi redatelj na Filmskom festivalu u Cannesu, bio je nominiran za Zlatnu palmu 1961. godine. Nastavlja snimati kratke filmove, a idući dugometražni, ratne tematike, Provereno nema mina (1965.), režirao je zajedno s Jurijem Lisenkom. Slijedi adaptacija romana Mihaila Lalića Lelejska gora (1968.), njegov prvi partizanski film. U sedamdesetima počinje koristiti boju na filmu te snima adaptaciju romana Meše Selimovića Derviš i smrt (1974.). Film je bio izabran za jugoslavenskog kandidata za Oscara u kategoriji stranog filma. Dvije godine kasnije režirao je novi partizanski film Vrhovi Zelengore (1976.). U istom tonu nastavlja s Dvobojem za južnu prugu (1978.), a povijesnu dramu Dorotej (1981.) smješta u srednjovjekovnu Srbiju. Ratnu dramu Vreme leoparda (1985.) djelomično snima u Mozambiku. Dobitnik je brojnih jugoslavenskih i svjetskih priznanja.

Projekcije

 • KINO VALLI – ČETVRTAK 18.7.2024.

  18:00

ULAZ BESPLATAN

Skip to content