VEĆE OD TRAUME

HRVATSKI FILM

VEĆE OD TRAUME

REŽIJA: Vedrana Pribačić

DRŽAVA: Hrvatska

GODINA/TRAJANJE: 2022. • 91′

dokumentarna drama

Info

 • SCENARIJ: Mirta Puhlovski, Vedrana Pribačić
 • FOTOGRAFIJA: Dario Hacek
 • MONTAŽA: Marta Broz
 • ZVUK: Tihomir Vrbanec, Dario Domitrović
 • GLAVNE ŽENSKE ULOGE: Ana, Katica i Marija
 • PRODUCENT: Mirta Puhlovski
 • PRODUKCIJSKA KUĆA: Metar60

Sinopsis

Veće od traume nekoliko godina prati grupu žena silovanih u ratu, koje otkrivaju tko su, bez traume sa kojom su bile identificirane više od 2 deseteljeća. Marija osjeća da ne zaslužuje biti slobodna; Katica se panično boji i najmanje promjene; Ana se osjeća kao malo osamljeno pače izolirano od svih. Zaboravljene od institucija, sa neliječenom traumom koja im je uništila zdravlje i odnose, već su bile spremne odustati od sebe i od života. Tada su se pridružile pionirskom programu “Ja sam mnogo više od moje traume” na kojem nekoliko godina prolaze slojevit i intiman proces osnaživanja vlastitih resursa, iznose priče svojih života, suočavaju se s traumama prošlosti i pronalaze iscjeljenje koje im je dubinski promijenilo živote.

Nagrade i festivali

Ženski međunarodni filmski festival u Bejrutu 2023. ― Nagrada za najbolji dokumentarni film , ZagrebDox 2022 – Posebno priznanje, Zaba – Nagrada publike, Kanadski međunarodni festival dokumentarnog filma Hot Docs 2022. – Changing Face of Europe, Dani hrvatskog filma 2022 – Nagrada za etiku i ljudska prava, nagrada Zlatna uljanica, posebno priznanje (dokumentarni film), Nagrada publike, Sarajevo Film Festival 2022 ― Nagrada za ljudska prava / Human Rights Award, Liburnia Film Festival 2022 – Nagrada publike, Filmski festival Slobodna zona 2022. – Posebno priznanje, Društvo hrvatskih filmskih kritičara – nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film 2022 godine

Foršpan

O redatelju

Vedrana Pribačić (1977.), diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Još za vrijeme studija zapošljava se kao TV reporterka, te objavljuje novinarske priloge za mnoge hrvatske i strane medije ( Nova TV, RTL, CNN). Njezin prvi kratki dokumentarni film Tvornica je naša! (2017.) nagrađen je nagradom publike i specijalnim priznanjem žirija na Liburnia film festivalu. Debitantski dugometražni dokumentarni film Veće od traume (2022.), domaću premijeru je imao na Zagreb dox film festivalu gdje je osvojio specijalno priznanje žirija i nagradu publike. Svjetsku je premijeru imao na HotDocs film festivalu, a u Sarajevu je osvojio srce Sarajeva za ljudska prava. Prikazan je na velikom broju svjetskih festivala a uz 17 domaćih i međunarodnih filmskih priznanja, Veće od Traume je ovogodišnji (i prvi ikada) hrvatski predstavnik za španjolsku nagradu Goya. Vedrana je članica HDFD-a od 2016. godine.

Projekcije

  • INK – PETAK 21.07.2023

   19:00

ULAZ SLOBODAN

  • KINO VALLI – SUBOTA 22.07.2023

   16:00

ULAZ SLOBODAN

Skip to content